Zelená káva | Moje první zkušenost

22. března 2015 v 17:22 | Hanyuu-hime |  Životní styl
Zelená káva stále více proniká mezi lidi, především ty, jimž záleží na zdravém životním stylu. Všechno čerstvé, neupravované, prostě přírodní, je rozhodně lepší, než umělotiny. K tomu lze ještě připomenout, že co je zelené, u toho to platí dvojnásob.
Dalo by se říct, že chcete-li, například, mít zdravou pleť, vlasy a zdravější organismus celkově, chřoupejte syrové vše, co je tmavě zelené. Samozřejmě je třeba jít nějakou zlatou střední cestou, přes zeleninu, mladý ječmen, řasu či další a hlavně neohlodávat sousedovic túje, ani maminčiny pokojovky. Nejen, že by vám to bylo k ničemu a naštvali byste jak máti, tak sousedy, při spásání všeho zeleného byste taky jednoho slunečného dne mohli skončit kaput.

Ale konec řečí. Dnes se chci zaměřit na zelenou, tedy nepraženou zrnkovou kávu.

V obchodě mi byly nabídnuty dvě varianty zelené kávy. Výrobek, který se připravoval úplně stejně jako instantní káva. Byla to vlastně pohanka, extrakt ze zelené kávy (arabica), extrakt z berhavie rozkladité, ochucená kokosem, vanilkou, čokoládou nebo bez příchuti. Takže vlastně tak trochu káva nekáva.
Druhá možnost bylo balení nepražených zrn kávy - a přesně to jsem měla v plánu vyzkoušet.

Káva, která ještě neprošla pražením, neměla ani možnost přijít o antioxidanty a jiné prospěšné látky, které se v jejích zrnech nachází. Právě proto si jich pravděpodobně lidé stále více cení a zkouší, jak tyto vlastnosti kávy zachovat.
Já si za účelem vyzkoušet si na vlastní kůži, jak takový odvar z nepražené kávy chutná a jestli to má opravdu nějaké lepší účinky na organismus, koupila Bio zelenou kávu Indonesia Flores. Balení 200g vyjde přibližně na 100Kč, což rozhodně není moc.

V první řadě určitě zaujme to, že zelená káva vlastně není tak úplně zelená. Odvar z ní už ale lehce zelinkavou barvu skutečně má. Jenže, to by odvar z hrachu určitě taky měl a vsadím se, že by byl cítit i chutnal naprosto stejně.
Ano, připravíte-li si odvar z nepražených kávových zrn, už během přípravy začnete mít pocit, že připravujete hrách, jelikož váš byt provoní skutečně hrachové aroma. Po uvaření se nezmění téměř nic, jelikož stále budete mít pocit, že vám do toho pytlíku nasypali hrách, nikoli kávu. Chuťově tedy rozhodně jen pro ty, kteří zvládnou opravdu cokoli.
Patřím mezi jedince, kteří si dovedou pochutnat prakticky na jakémkoli bylinkovém čaji, opravdu si vychutnám téměř všechno z toho zdravějšího odvětví stravování, i to, co by jiní nepozřeli. Přesto odvar ze zelené kávy skutečně už nikdy pít nehodlám.
Po této zkušenosti už nemohu ani hodnotit to, jestli má na člověka pravidelné pití tohoto odvaru nějaký pozitivní vliv, jelikož jsem měla pouze jeden šálek a opakovat už to rozhodně neplánuji.

Pokud byste ale i přesto doma rádi vyzkoušeli, zda vám nezachutná, můžete si odvar jednoduše uvařit:
Na 200ml budete potřebovat 2 lžíce nepomletých nepražených zrn. V hrnci je necháte 15 minut vařit a získáte odvar, který už jen přecedíte a můžete si ho v klidu vychutnat.
Ale až budete skučet, že je to hrozná blemta, nestěžujte si, já vám to říkala! :D


Ale jelikož mám ráda kvalitní kávu a stejně tak, když mohu návštěvě nabídnout kvalitu, oproti instatní, rozpustné nebo jakékoli jiné kávě ze supermarketu, ani tento balíček nepražených zrn se tu rozhodně neztratí.

Já se proto pokusila o domácí pražení alespoň maličké části a následnému ochutnání. Káva, tak aby si zachovala svou specifickou chuť, měla by se pražit za nižších teplot. Na hodně vysokou teplotu se praží převážně ta nekvalitní, jelikož pak vzniká káva, která je vlastně všechna stejná, ničím zajímavá, prostě takové přepražené cosi, co je vlastně téměř všechno, co se dá běžně koupit v supermarketu.
Domácím pražením navíc získáte jak čerstvě namletou, tak i upraženou kávu, která je chuťově naprosto perfektní a pro odpolední relax, ať už o samotě nebo s přáteli či příbuznými, opravdu skvělá.

Pražit můžete doma na pánvičce nebo v horkovzdušné troubě. Já použila pánvičku. Ta se nechá rozehřát a pak na ni nasypete potřebné množství kávy, nikdy ne ale víc než tolik, kolik se vejde v jedné vrstvě na dno. Zrna totiž při pražení zvětší svůj objem.
Až se ze zrn začne kouřit a začnou měnit barvu, musíme jimi míchat - to přibližně po dobu 5-10 minut, než začne káva pukat stejně jako napříkat popcorn. Až se tak stane, můžete přestat. Záleží ale na tom, jak moc zrna plánujete upražit.

V budoucnu bych ráda vyzkoušela i onu instantní kávovinovou směs Zelená káva. Poté se i o ní určitě zmíním. Tak snad budou články alespoň pro někoho trochu přínosné.

 


Komentáře

1 Vikomt | E-mail | Web | 22. března 2015 v 18:27 | Reagovat

O tom slyším prvně a asi i naposledy. :D Mám prostě rád tu nekvalitní rozpustnou kávičku. Kafe, co nemá kávovou barvu a vůni mě prostě neláká.

2 piuPIU | Web | 22. března 2015 v 18:51 | Reagovat

Já si na kávě musím pochutnat, takže bych tu zelenou asi neocenila. Doma si dělám kávu pomocí frenchpressu, a co ho mám, už mi nechutná ani ta instantní.

Ale jako zdravá alternativa by mohl sloužit zelenej čaj matcha. Samotnej sice nechutná dvakrát skvěle - a to říkám jakožto člověk co má jinak zelený čaje docela rád - ale dá se mixovat s džusem a pak je z toho příjemnej čajovej koktejl. Doporučuju ananas nebo mango :)

3 Leri Goodness | Web | 22. března 2015 v 19:00 | Reagovat

O zelené kávě slyším poprvé v životě a vlastně díky tvému článku, jsem na ni přišla. :) Určitě ji v budoucnu hodlám vyzkoušet, i když kávě jako takové neholduju. Mimochodem máš skvělé stránky.

4 Čevi | Web | 22. března 2015 v 20:19 | Reagovat

Doma máme kávovar, který stačí zapnout a udělá cokoli, od horké vody po latté macchiato, vždy pomele kávová zrna, aby byla káva čerstvá. Příprava zelené kávy je sice trochu delší jak tak vidím, ale rád bych ji vyzkoušel, přestože mi nemusí chutnat.

5 Arvari | E-mail | Web | 22. března 2015 v 20:25 | Reagovat

Jak jsem tak přečetla tenhle tvůj článek, musím říct, že tuto pochoutku si pravděpodobně mileráda odpustím... :-D

6 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 22. března 2015 v 21:03 | Reagovat

No ... myslím, že asi radši zůstanu u ječmenu. :D

7 arcana1 | Web | 22. března 2015 v 21:40 | Reagovat

Umřu mladá a nemocná... do tohohle prostě nejdu :-D

8 Hanyuu | Web | 23. března 2015 v 13:55 | Reagovat

[7]: Zas tak zlý to určitě nebude. Je plno jiných a rozhodně chutnějších věcí, díky kterým rozhodně mladá a nemocná neumřeš. :D :D

[6]: Máš mou plnou podporu. Tohle je fakt jen pro lidi, co se chtějí dobrovolně každý den mučit a doufat, že se nepozvrací. Horší už bylo snad jen pít vincentku. :D

[5]: O nic nepřijdeš. Naprosto o nic. :D

[4]: A to mě to zase určitým způsobem baví, připravovat si všechno tak napůl sama, než aby to za mě všechno udělal jeden přístoj. :D
Zkusit určitě můžeš. Ostatně, u lidí, co pijí kafe, se fakt nepražená káva neztratí a nejsou to vyhozené peníze, když ten odvar nechutná.

[3]: Tohle nemá s kávou, jak ji známe, vlastně nic společného. Je to opravdu jen takový čirý, lehce nazelenalý "čaj", co je cítit jako hrách. :D
Děkuju moc, pochvaly mi vždycky udělají hroznou radost. :-)

[2]: Já si v zelených čajích libuju fakt hodně. A v bylinkových taky. Tenhle jsem ještě nezkoušela ale vím o něm. Já kávu piju především proto, že mi chutná, ne proto, aby mě probrala nebo tak. Takže čajem nahrazovat nebudu. :-D
Tohle jsem chtěla vyzkoušet spíš kvůli tomu, že je to zdravé a já ráda zkouším nové věci, co se zdravého životního stylu týče.

[1]: Stačilo by zkusit jednou čerstvě namletou, dobrou kávu a už by ses k rozpustné nevracel tak snadno. :D

9 Misa | E-mail | Web | 23. března 2015 v 15:32 | Reagovat

[4]: Čevi, silně nedoporučuji mlít zelená kávová zrna v mlýnku na kávu! Zelená zrna mlýnek zanesou, protože jsou měkkčí a tužší, než upražená zrna. Hrozí, že si mlýnek zničíš. Doporučuji zrna namočit do vody na půl hodiny a rozdrtit ve hmoždíři.

10 Hanyuu | Web | 23. března 2015 v 15:58 | Reagovat

[9]: Já dost silně pochybuju o tom, že měl v plánu ta kávová zrna mlít, natož je připravovat v tom kávovaru, o kterém mluví. Pochopila jsem to tak, že jen zmiňuje, jak připravuje kávu doma a že i když je zvyklý, že to přístroj udělá sám, rád by zkusil udělat odvar ze zelených zrn.
Postup, jak na to, tu píšu a i na samotném balení je jasně napsáno, že se zrna nemají mlít.

11 Sugr | E-mail | Web | 23. března 2015 v 18:25 | Reagovat

Zelenou kávu znám, pracovala jsem léta v podniku, kde se káva v tomto stavu vozila ze zahraničí, poté se tady pražila a prodávala buď zrnková, nebo se mlela a prodávala se mletá. Když se pražila, byla to úžasná vůně... :-)

12 Rogue | Web | 23. března 2015 v 23:12 | Reagovat

Nedávno jsem přestala jíst maso, takže můj jídelníček je teď plný překvapení a překvapivých potravin, které mezi "normální" lidi příliš nepronikli a kterým se také moje okolí brání a jen při pohledu na můj talíř řve "ježiši, to vypadá hrozně!" (Ale prozatím všechno jen vypadalo a chutnalo skvěle), přestože jsem teď ve světě alternativního stravování celkem hluboce ponořená, fenomén zelené kávy mi unikal! A po tvém popisu... Mě nicjak moc nenalákal, myslím, že zůstanu u instantní! :D

13 Kate | Web | 24. března 2015 v 14:51 | Reagovat

Přiznám se, že o zelené kávě slyším poprvé. Po tom, co jsem si přečetla o tvé zkušenosti do toho fakt nejdu :D

14 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 24. března 2015 v 17:55 | Reagovat

[8]: Tak zrovna Vincentka mě osobně nevadí. :D

15 Silwiniel | Web | 25. března 2015 v 13:36 | Reagovat

Zelená káva? Tak o tom jsem ještě neslyšela. Já kafe vůbec moc nepiju, jen vyjímečně, když jsem unavená, mám totiž nízký tlak. Ale mnohem radši mám zelený čaj :)

16 Míša | E-mail | Web | 28. března 2015 v 0:09 | Reagovat

Jako alternativu jsem zkoušela jen žaludovku. Myslela jsem, že když zvládnu ječmen, zvládnu všechno ... ne, není to pravda ;)
O této zelené jsem snad ještě neslyšela, a když je jen neupravená, mohlo by to pořád chutnat dobře. Až zase dostanu odvahu, určitě to zkusím.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Doporučuji: