Kombucha | Chutně ke zdraví

10. dubna 2015 v 10:50 | Hanyuu-hime |  Životní styl
Co se skrývá pod názvem kombucha? Někteří možná tuší, jiní vůbec ne. A na co ta divně se jmenující věc je? Vlastně úplně na všechno. Ale k tomu se dostaneme postupně.

Kombucha se jinak mezi lidmi nazývá čajovou houbou, ačkoli to prý houba v pravém slova smyslu tak úplně není. Nebudu tu ale rozebírat, čím ve skutečnosti je či nikoli, ale zaměřím se na to, co vás jistě bude zajímat nejvíc, a to, jak jednoduše kombuchu využít a získat tak vlastně poměrně chutný nápoj, který obsahuje řadu vitamínů (poznámka nejen pro vegany: včetně B12), pomáhá s hubnutím a působí na obrovskou škálu zdravotních obtíží, které by vás mohly potkat.


Využití ve prospěch našeho zdraví je velice jednoduché. Potřebujete k němu pouze třílitrovou sklenici, kousek plátna, gumičku, vodu, cukr, černý a zelený čaj a pak samozřejmě jednu kombuchu. Při tomto počtu ale nezůstane, jelikož se vám houba bude sama množit.
  1. Nejprve si uvaříte tři hrnky čaje. Do dvou připravíte černý, do jednoho zelený. Dá se připravovat i jen z jednoho druhu, avšak podle zkušenosti ostatních, kombucha pouze v zeleném čaji neroste tak, jak by měla a pouze v černém pak nechutná tak dobře, jako když smícháte oba dohromady. Ze své zkušenosti navíc vím, že nápoj připravený ze sypaných čajů je mnohem chutnější, než když použijete sáčky.
  2. Až bude čaj dostatečně vyluhovaný, přelijete ho do řádně vymyté třílitrové sklenice a rozmícháte ho s přibližně 150 - 200 g cukru. Množství cukru se nebojte. Není pro vás, nýbrž pro kombuchu, která z něj žije. Když dáte víc, nápoj bude ve výsledku více sladký, jelikož houba nestihne zpracovat všechen cukr. Pokud tedy nejste zvyklí sladit, dejte raději menší množství. Používejte vždy běžný cukr krystal, veškeré zdravější náhražky kombuše prospívají mnohem méně.
  3. Čaj máme rozmíchaný s cukrem a je na řadě dolít sklenici studenou vodou.
  4. Do připravené směsi čaje přidáme kombuchovou kulturu.
  5. Sklenici zaděláme plátnem a na týden necháme stát na místě, kde není moc chladno ani přímé slunce.
Pamatujte, že kombucha se nikdy nesmí dotknout kovu!

Připraveno tedy máme a nyní musíme 7 dní počkat, než nápoj poprvé ochutnáme. Dá se pít samozřejmě i dříve nebo naopak déle, ale nejlepší je skutečně po týdnu, kdy chuťově připomíná bílé víno. Můj první kombuchový nápoj skutečně bílé víno připomínal, ale jak se dočtete všude, kde je o kombuše psáno, nikdy se vám nepovede připravit nápoj stejný, ať už chuťově nebo barevně, tudíž ani moje další kombuchy už nechutnaly tak, jako ta první, přesto byly stále chuťově moc dobré.

Zhruba mezi třetím a čtvrtým dnem se vám na povrchu začne tvořit cosi jako "sliz", který rozhodně nevypadá zrovna vábně. Je to nová kombuchová kultura, tvořící se na té původní. Nechte je pohromadě týden až čtrnáct dnů a poté je oddělte a máte dvě kombuchy... A takhle budete postupovat dál a dál, až nebudete vědět, co s nimi.
Když jsem uprostřed týdne poprvé nakoukla do sklenice a chtěla ochutnat, co to tu vůbec čaruju, lehce jsem se zděsila a nevěděla, jestli se se sklenicí, kde se vytvořilo cosi jako rozplizlý gremlin, raději nemám na tu ochutnávku přemístit do koupelny... Víte jak, abych to měla blíž.
Nebylo to ale vůbec nutné. Kombucha klame tělem a i když nemusí vypadat zrovna vábně, je skutečně dobrá.
Až tedy uběhne onen stanovený týden, čistýma rukama vyjměte kombuchu, lehce ji opláchněte a odložte na čistý talíř. Nápoj nejprve rozmíchejte, abyste docílili jednotné chuti - na vrchu jinak bude kyselá a dole sladká. Poté slijte do lahví (možno použít i umělohmotné, ale já používám skleněné) a skladujte v lednici.
Pít je možné každý den, klidně i třikrát denně. Po měsící je ale dobré nechat si týden pauzu, aby si tělo na nápoj nezvyklo a jeho účinky nepřestávaly působit.

Poté připravte nové čaje a postupujte tak, jak jsem psala nahoře. Jedna kombuchová kultura vydrží zhruba půl roku. Když zestárne, poznáte to podle toho, že bude tmavá.

Správně udělaný kombuchový nápoj je jemně perlivý.

A nyní to nejdůležitější

K čemu přesně tedy kombucha skutečně je? Jaké jsou její účinky?

V nápoji vyrobeném z kombuchy se nachází vitamíny: C, B1, B2, B3, B6 a B12. Mimo to pak také kyselina mléčná, octová, glukorová a glukonová, listová, šťavelová, jablečná, máselná a mnohé další. Pokud budete skutečně chtít vědět zcela úplně všechno, doporučuji sáhnout po nějaké odbornější literatuře.

Nejsem chodící encyklopedie, tudíž mohu nabídnout jen část toho, co jsem pochytila z internetu a od lidí. Přesto tento nápoj vypadá, že působí skutečně zázračně.
Neutralizuje totiž PH v krvi, funguje jako prevence proti rakovině a pomáhá i při její léčbě, posiluje imunitu a napomáhá trávení, snižuje cholesterol, pomáhá ledvinám a žlučníku, napomáhá hubnutí (při pití zhruba 20 minut před jídlem alespoň dvakrát denně), vypořádá se i s nespavostí a stresem, urychluje metabolismus, upravuje menstruační cyklus a s ním zmírňuje i menstruační bolesti, působí proti migréně i bolesti kloubů, pomáhá při alergiích a pokud máte kožní problémy, můžete kombuchový nápoj kromě vnitřního užívání používat i zevně.

Je toho celá řada a pokud chcete vědět víc, určitě se po kombuše podívejte více. Je toho plný internet.

Nemusíte věřit, že nějaká slizká bílá věc, vytvářející medově zbarvený nápoj, skutečně může pomoci při tolika problémech, ale rozhodně nic nedáte za to, když to prostě vyzkoušíte. Nezabere to tolik času a už vůbec nestojí svět. Nápoj má navíc tak mizivé procento alkoholu, že ho mohou pít i malé děti.
 


Komentáře

1 Vikomt | Web | 10. dubna 2015 v 11:30 | Reagovat

To znám, před lety si to přivezla matka a pak jsem to pil stejně jen já. Mně v tom vadily ty kousky - udělaly se i v přefiltrovaném nápoji druhý den. Taky mi na tom vadí ten cukr (bez kterého to nefunguje jak má), nemám rád sladké nápoje, takže se mi nad tím kroutí huba. Pro zdraví se však musí trpět, navnadila jsi mě k opětovnému pořízení týhle houby. :D

2 Hanyuu | Web | 10. dubna 2015 v 11:40 | Reagovat

[1]: S tím cukrem se to musí nějak umět vychytat. Zrovna mám jednu sklenici, která je sladká jak hnůj. To pít nebudu. Nesnáším přeslazený věci. Normálně už nic nesladím. Ale hodně to taky dělá ten pytlíkatej čaj. Nevím, proč jsem ho tam nacpala, když jsem věděla, že to stejně bude hnusný. :D Ale co... Tak už vím, který zásoby dám babičce s dědou, kteří si ji ode mě berou taky. :D Oni sladký rádi, sladí všechno a hodně, tak jim to nic neudělá. :D Ale ty sklenice, kde je míň cukru a sypaný čaj jsou skvělý. Dokonce i víc bublinkatý a sladký jen tak akorát.
Jinak kousky řeším tak, že když si to leju do skleničky, prostě si to znova přecedím, nic hroznýho. :-D

3 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 10. dubna 2015 v 18:05 | Reagovat

Tohle si jednu dobu pěstovala mamka a vždycky mi to přišlo dost nechutný. :'D

4 Hanyuu | Web | 10. dubna 2015 v 19:37 | Reagovat

[3]: A pila jsi to? Protože jsem se u nás fakt nesetkala s jediným člověkem, který by to ochutnal a přišlo mu to nechutný. :D

5 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 10. dubna 2015 v 19:44 | Reagovat

[4]: Myslím, že ne, byla jsem hodně malá a stačilo mi, jak to vypadá. :D

6 :-) | 11. dubna 2015 v 10:48 | Reagovat

Kde se dá ta houba koupit? Normálně ve zdravé výživě? :-)

7 Kat Keith | E-mail | 11. dubna 2015 v 12:55 | Reagovat

Zbožňuju kombuchu. Vždycky jsem kupovala velké flašky ve zdravé výživě (nejlepší mi asi vždycky přišla ta s částí kopřivového odvaru navíc), ale to není moc možné pravidelně - celkem by se to prodražilo. Díky tedy za inspiraci, asi nastal čas se do toho vrhnout doma.

8 Elis | Web | 11. dubna 2015 v 14:01 | Reagovat

To je zajímavé, už jsem o houbě slyšela, ráda to doma zkusí,..

9 arzenal | Web | 11. dubna 2015 v 15:12 | Reagovat

No ty účinky vypadají fajn, ale pití něčeho, v čem byla jakási houba, zvlášť po tom co jsem viděla tu fotku toho bílého slizu, k tomu bych se asi nedonutila. :D Je hodně věcí, co zvládnu, ale tohle asi ne-e, děsí mě představa to pít. :D Jinak o tom teda slyším úplně poprvé.

10 Hanyuu | Web | 11. dubna 2015 v 16:39 | Reagovat

[9]: Vážně není proč se toho bát. Chutná to fakt dobře a ten nápoj samotný, když je pak už přelitý, nevypadá nijak zle. Já z toho poprvé měla dost nahnáno, když jsem to viděla. Ale dá se přes to přenést. V první chvíli jsem na pohled fakt myslela, že budu blít. Ale chuť je skvělá. Sice to chce trochu se naučit s tím cukrem, ale piju ji fakt ráda.

[7]: To ani nevím, že se to dá i kupovat. Přijde mi to dost šílené. Navíc, když se to dá získat takhle jednoduše a doma si toho můžeš vyrobit litry a míchat si to taky s čímkoli a dokonce s tím i vařit. :)

[6]: Ta houba samotná se dá koupit kdekoli na internetu od lidí, co to pěstují. Já zatím nemám žádnou navíc, všechno jsem rozdala, ale lidi to přes internet hodně často prodávají za pár korun.

11 arzenal | Web | 12. dubna 2015 v 12:30 | Reagovat

[10]: A pila jsi to tak dlouho že můžeš přímo ze zkušenosti říct jestli ti díky tomu bylo celkově lépe a tak? Teda ty zase piješ k tomu ještě ječmen a kdeco, takže by šlo nejspíš těžko určit, čím je to způsobené, co? :D Takže jestli to chápu dobře, stačí týden a už to jde pít? Hmmm no... možná bych to teda vyzkoušet mohla, nevím nevím ale.

12 Hanyuu | Web | 12. dubna 2015 v 16:02 | Reagovat

[11]: Kdyby jen ten ječmen. :D Dalo by se říct, že vypiju všechno, co vidím a přijde mi, že by stálo za to, to vyzkoušet. Jsem ráda takovej pokusnej králík. :D

Nešla jsem do toho sice s tím, že mám nějaký problém a potřebuju se ho nějak zbavit, takže abych mohla přímo říct - Jo, pomohlo mi to od toho a toho - to ne, ale piju ji každý den. Vždycky hned před snídaní a musím říct, že od té doby, co ji piju, jsem schopná ten den začít mnohem líp. Prostě jsem hned v těch šest schopná fungovat a nepřijdu si jako duch a mám dost energie na celej den. Předtím se mi stávalo, že jsem se třeba po sedmi, osmi hodinách vzbudila, vylezla z postele a najednou se za hoďku zase přistihla, že už zase chrápu. Tohohle jsem se úplně zbavila a právě zrovna jak jsem začala pít kombuchu, takže to přikládám spíš té, než něčemu jinýmu.

Přesně tak. Týden to necháš v tom čaji, nemusíš si toho vůbec všímat a pak to můžeš pít. Mezitím si tu samou houbu necháš zase v nově připraveném čaji, abys měla další týden novou várku.

13 Ettelwen | Web | 12. dubna 2015 v 17:27 | Reagovat

Tohle je pro mě naprostá novinka, a nejspíš si ji v týdnu zkusím udělat, uvidím jak dopadnu, snad se povede :)

14 Kate | Web | 13. dubna 2015 v 9:03 | Reagovat

Ahoj,
tohle je fakt úžasnej blog :)
Jestli můžu poradit, tak koukněte sem http://jdem.cz/br2pj5 .
Super obchod, naposled jsem vyhrála boty :D

15 Silwiniel | Web | 16. dubna 2015 v 7:55 | Reagovat

Tak o tom jsem ještě neslyšela, vypadá to zajímavě, ale asi mě to zatím moc neláká...Uvidím.

16 Irena | 20. září 2015 v 14:24 | Reagovat

Já piju kombuchu po dvaceti letech znova (nyní cca půl roku). Vyrábím si ji sama, protože ta z Tesca z ood. zdravé výživy 2l za 80,-Kč byla neskutečně kyselá. "Moje první vyrobená" ze základu z obchodu zdravé výživy byla úplně nejlepší, nasládlá. Ty další jsou kyselejší,ale mě to nevadí. Mám 4 sklenice a můj dospělý potomek k tomu má velkou nedůvěru, žije to prý svým vlastním nekontrolovatelným životem a to si on nenamaže ani na nohy :-) . Když jsem odjížděla na dovolenou, loučil se se mnou se slovy, že ho vidím naposled, páč ho to v těch "okurkáčích" určitě sežere. Jedna sice během té doby,co měl pouze hlídat, zplesnivěla - šla z baráku, ale jinak se jí holce daří, už mám 20 kousků - sečteno a v lahvích skoro 5 litrů. Ale poslední týden mám problém. V lednici mám vždy jednu lahev a zbytek v předsíni a padají jako kuželky z plastu. Stáčím osmý den a strašně perlí. Tzn. že každý den musím "upustit" vzduch, jinak se plast. lahev nafoukne, vytlačí se dno a bouhnou sebou o zem...což je obvzlášť uprostřed spaní dost nepříjemné. Nevíte jestli to je množstvím kultury (4-5 kousků na 3l lahev) nebo mám stáčet dřív? Je mezi Vámi nějaký "praktik", který by mi poradil? Jsem abstinent, takže přirovnání k vínu nebo burčáku nemůžu poskytnout. V uzavřené 1,5l plast.lahvi mám kombuchy asi 5cm pod hrdlo lahve při teplotě  asi 22 stupňů. A mlátí to sebou o zem jak pominutý... i po odlití půl litru. Poraďte, prosím, jestli víte. Díky moc a hezké dny všem.

17 Hanyuu | Web | 20. září 2015 v 14:47 | Reagovat

[16]: Ono se doporučuje už slitou kombuchu-tedy jen ten nápoj moc neutahovat. Ale normálně s tím problém nebývá, i když ji normálně zavřete do petky nebo skleněné lahve. Nesmí už tam být ale ta kombuchová kultura. Ona se po čase stále tvoří další a další, ale nevadí to tolik, jako když tam je už ta velká a zároveň se jí stejně nestihne vytvořit tolik, než to vypijete.

Lahve, ve kterých máte teprve připravený čaj, ve kterém kombucha je, by se neměla zadělávat ničím nepropustným. Jen prostě látku a zadělat gumičkou nebo něco takového. V žádném případě neuzavírat.

18 Irena | 20. září 2015 v 17:17 | Reagovat

[17]: V lahvích na výrobu problém není, to je v pohodě - plátýnko, gumička. Jen s tím skladováním. Dřív jsem slévala do skla a uchovávala v lednici. Teď při tomto množství musím do plastových a lednice je jim malá. Zkusím to nedotahování, to mě nenapadlo. Usazeniny vzniklé cukrem slévám přes sítko, jinak mi nevadí - potomkovi ano, estét :-D .
Díky a hezké dny.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Doporučuji: