Ďobáčky | Sojové nudličky

4. září 2015 v 14:23 | Hanyuu-hime |  Životní styl
Sója je všude, i tam, kde byste to nečekali. A dostupných jídel z ní je o to víc, jak přibývá veganů. Já osobně tedy nejsem zastáncem nahrazování masa sojou. Nevykládejte si to tak, že bych se na internetu tvářila jako někdo zcela jiný a doma si pomláskavala nad řízkem, to rozhodně ne, jen si zkrátka myslím, že stejně jako není třeba mít v jídelníčku zařazené maso, ani ta sója rozhodně není nezbytně nutná.
Nebudeme si tu lhát - Ne všechno veganské je zdravé a sója není zdravá! Pokud vám někdo bude tvrdit opak, tak lže. Přesto vám její občasná konzumace nijak neublíží. Na světě jsou horší věci než to, že si jednou za čas dáte sojový pokrm. Sama jsem už různé vyzkoušela, ať už klasické tofu, mléko nebo jogurt. Je nutné ale mít na paměti, že přejít na veganskou stravu neznamená, začít se denně stravovat všemi produkty, co ze sóji lze vyrobit.

Jak jsem ale už řekla, ačkoli není zrovna nejlepší ji přímo vyhledávat, pokud nechcete, zcela stranit se jí nemusíte. Ono to v dnešní době stejně prakticky nejde a i každý nevegan té sóji sní možná ještě víc, než druhá skupina strávníků.

Já tu dnes mám pokrm od značky Kalma, který je jedním ze dvou, jež jsem v tomto roce ochutnala. Přináším menší zhodnocení a někdy příště zkusím přidat i ten druhý.

Toto jídlo jsem vyzkoušela tento týden. Zkrátka jsem si řekla, že je zase na čase ukuchtit si něco méně zdravého, než dělám běžně. To, co si vařím, mi chutná, ale nebudu lhát. Hranolky mi chutnají taky!
A tak jsem tedy hranolky dala péct a vytáhla z lednice právě Ďobáčky, které tam čekaly na příhodnout chvíli.

V krabičce jsou zabaleny kořeněné sojové nudličky, které se dají jíst i jen tak, jak jsou. Ať už za studena nebo tepelně upravené. Lze je ale přidat téměř do každého pokrmu, pro který se rozhodnete.
Já nudličky připravila na pánvi s cibulkou a cuketou a přidala bylinky. K tomu nakonec přihodila čerstvá rajčata, hranolky a oběd byl na světě.
Mým problémem ale bývá, že co vypadá jako maso, to mi moc nejde přes pusu. Co není znát na pohled ale poznáte podle konzistence. I maso jistě může být vláčné a jemné, nikdy ne ale tak, jako jsou právě Ďobáčky. Navíc, sóju po chuti jednoznačně poznáte, takže nápis "chuť masa" je třeba brát lehce s rezervou. A ačkoli sojové výrobky dobře přijímají chuť koření a dají se připravovat na mnoho způsobů, jejich chuť je jasně specifická. Právě proto mi další konzumace po prvním soustu už nedělala sebemenší problém. Ten bych nepřekonala, dostavil-li by se pocit, že skutečně jím kus masa.

V případě, že se rozhodnete dát si nudličky jen tak, jak je vytáhnete z lednice, určitě oceníte, že ačkoli tam olej je, samotné nudličky nejsou přespříliš mastné, jak je možné vidět u jiných podobných jídel. Mou obavou pak právě bylo, aby mi na pánev nevypadla olejem nacucaná hrouda, což se naštěstí nekonalo.
Jediným problémem při ochutnávání nijak neupraveného výrobku bylo to, že směs koření, která není na obale bohužel přesně uvedená, což bych celkem uvítala, mi sama o sobě ne úplně chutnala a přišlo mi, že je potřeba ji trochu doladit. (Stačila čerstvá bazalka a problém byl vyřešen.) To už je ale jen otázkou chuti jednotlivce a nepochybuji, že někomu může pokrm chutnat přesně tak, jak je.

Shrnutí na závěr
Z výrobku můžete získat jak studenou svačinku či ohřátou minutku, tak plnohodnotný oběd, jehož chuť si můžete upravit sami, jak vám bude vyhovovat.
Z celého balení navíc lze připravit dvě až tři porce, záleží na jaký způsob jídlo připravujete a zda nudličky doděláváte sami s přidáním zeleniny a dalších ingrediencí.

Vzhledem k tomu, že soja tedy nepatří do mého běžného jídelníčku a dostanu se k ní spíše v menším množství, pravděpodobně se s tímto jídlem už nikdy nesetkám a také spíš v budoucnu vyzkouším něco jiného. Kdybych ale soju v jídelníčku zařazenou měla a jedla ji, určitě bych se nebránila tomu, dát si Ďobáčky znovu.

Složení: soja 82%, rostlinný olej řepkový, směs koření, sůl.
Alergeny: soja, celer, hořčice
Cena: 30-35Kč
 


Komentáře

1 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 4. září 2015 v 14:55 | Reagovat

Už jenom ten název je fakt rozkošnej. ^^

2 Naranique | Web | 4. září 2015 v 16:38 | Reagovat

[1]: To jo.
Já to znám, jím to k večeři studený. :-)

3 Leri Goodness | Web | 4. září 2015 v 18:53 | Reagovat

Název je roztomilý sám o sobě, ráda bych je vyzkoušela. :)

4 Sugr | E-mail | Web | 4. září 2015 v 19:03 | Reagovat

Vypadá to víc než zajímavě, jakmile to v obchodě uvidím, zkusím to!

5 Mischellee | Web | 6. září 2015 v 20:39 | Reagovat

O sóje jsem zrovna včera četla, názory na ní jsou rozporuplné, já se kloním k těm pozitivním :-) Jinými slovy, jím ji často a věřím, že zdravá je :-D

Tyhle výrobky v článku vypadají také dobře :-)

6 Silwiniel | Web | 7. září 2015 v 16:00 | Reagovat

Můžu se zeptat, co na soje není zdravého? Překvapilo mě, že píšeš, že přímo není zdravá. Co je na ní škodlivého.

7 Ježurka | Web | 7. září 2015 v 16:53 | Reagovat

Ďobáčky - myslela jsem, že je to fakt něco jen tak na zobání nebo ďobání, ale sóju já opravdu nemusím. Jednou v životě jsem ji zkusila.... :-(

8 Silwiniel | Web | 9. září 2015 v 10:27 | Reagovat

Já se sem pořád chodím dívat, jestli přijde nějaká odpověď :D Fakt by mě zajímalo, proč ta soja není zdravá.

9 Hanyuu | Web | 10. září 2015 v 9:35 | Reagovat

[8]: Promiň, já tu teď moc nejsem, tak to vezmu rychle. (Stejně to určitě bude dlouhý jak tejden :D)
No, největší problém sóji je genetická modifikace, takže výrobek, kde vyloženě není napsáno, že není GMO, tak rozhodně nekupovat, tam není o čem mluvit a netýká se to jen sóji, ale i všech ostatnch potravin, které se geneticky modifikují.
Problém sóji je v tom, že je ve všem, protože je levná a ani nehraje roli, jestli se stravuješ vegansky nebo ne... Vykrmují se s ní zvířata, co jdou na porážku, cpe se do salámů, (A v těch případech to bývá téměř vždycky GMO!) dokonce i kočičí a psí žrádlo je větší podíl sója, než maso. Ve sladkostech je hodně často. Vyhnout se tomu určitě nedá, takže nemá smysl to zbytečně hrotit, jen si nemyslím, že k tomu všemu je třeba cpát pravidelně do jídelníčku ještě čistě sojové věci.
Ona je totiž zdravá jen když je fermentovaná (tempeh například), zbytek věcí, jako jogurty, mléko, tofu a všechny možné nudličky, plátky, kostky a ostatní, co mají nahradit maso, jsou vyráběny rovnou z bobů.
První věcí je to, že takové výrobky se hodně špatně tráví, navíc je to alergen, což právě výrobky z fermentované soji nejsou. Sojové boby, tak jak jsou, jsou vlastně jedovaté, takže i to už mluví samo za sebe. A celkově je soja jako taková spíš jen levnej odpad, co se dá nacpat do všeho.

Abych tu neplácala páté přes deváté. Nahoře v článku jsem to asi vzala moc hrr a může se to přebrat špatně. Největší problém je prostě to, že naše trávení na ni není nejlíp uzpůsobené a pokud jde o výrobky jako ten v článku, tak se nejedná o zdravé jídlo, právě kvůli tomu, že máme problém ji normálně strávit. Když ale koupíš něco, co je z fermentované soji, je to zdravé. Ale jestli tě to zajímá, zkus si někde najít nějaký článek, ono toho bude určitě všude plno. :-)

10 Silwiniel | Web | 10. září 2015 v 9:56 | Reagovat

Díky za odpověď! Dá se vůbec poznat, co není geneticky modifikované, pokud teď mluvím o ovoci a zelenině, které jsou volně prodávané v supermarketech? Asi si o tom ještě zkusím něco přečíst, já soju v současné době nejím, ale chtěla jsem začít ji víc zařazovat do jídelníčku...

11 Hanyuu | Web | 10. září 2015 v 12:17 | Reagovat

[10]: Když to nemá etiketu, kde by to mohlo být napsáno, tak je to hodně těžký. Někde jsem zaslechla, že prakticky všechna rajčata, co se dají sehnat mimo sezonu přes zimu a nemají označení BIO, jsou geneticky modifikovaná. Ono s těmi neoznačenými věcmi je to vážně hodně složité a pochybuju, že se tomu dá úplně vyhnout... V dnešní době je do nás prostě cpán hnůj a všechno je to udělaný krásně tak, že obyčejný člověk ze střední vrstvy prostě nemá šanci se stravovat jen a pouze kvalitními potravinami. Nemluvím teď jenom o věcech v bio kvalitě, ono i u těch to je někdy dost na pováženou, ale dojde každému, kdo má rozum, že v té levnější cenové kategorii je toho hnusu mnohem víc.
Ale pořád to tady s těmi GMO potravinami není až tak zlé, jako třeba v Americe, jen je hodně těžký, možná i nemožný, do toho proniknout a vědět přesně, které potraviny, když nemají etiketu, kupovat nebo ne.
Soja se podle mě nemusí zas až tak démonizovat a z její konzumace ještě nikomu druhá hlava nenarostla, ale já osobně si myslím, že přehánět by se to s ní taky zase nemělo. Je mnohem víc lepších surovin.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Wolf silhouette: cDesigned%20by%20Freepik">redit