Klikni →ZDE← a podívej se na mé další blogy.

Nejnovější články:




Výborné domácí chipsy

1. března 2016 v 10:44 | Hanyuu-hime |  Životní styl
Navzdory mému vztahu ke zdravému životnímu stylu, miluju brambůrky... a vlastně i pár dalších nezdravých dobrot.
Jenže u výběru brambůrků v obchodě se může a často také vyskytuje jeden problém za druhým. V každém druhém balíčku se najde něco, co mě odradí od koupě. Udělat si tedy domácí chipsy byla věc, kterou jsem zkoušela opakovaně z různých surovin, až se mi konečně podařilo dobrat se přesně takového výsledku, který jsem zamýšlela.

Mou nejoblíbenější variantou jsou chipsy z batátů, ale lze je udělat i z celeru, červené řepy, mrkve... fantazii a chuti se meze nekladou. Pouze mi chvilku trvalo, než se mi zadařilo udělat chipsy opravu jako chipsy. Chce to párkrát vyzkoušet, navíc každá trouba peče jinak, a tak nelze naprosto přesně říct, na kolik a jak dlouho péct. Bude to tedy dost individuální.

Moje první pokusy byly z klasických brambor. Ochutit se mi je sice povedlo, ale do skutečných brambůrků měly daleko. Sem tam byla nějaká trochu křupavější, většina ale byla měkká a ne a ne se dobrat křupavosti. Místo do křupava se pekly do černa. To samé bylo i s batáty a celerem.
Tímto jsem tedy vzdala pečení na pečícím papíře a rozhodla se plech vymazat olejem a čekala, co to udělá tentokrát. Jedná se sice o něco nezdravější variantu, ale rázem se mi brambůrky začaly dařit. Už to nebyly jen změklé brambory, ale plátky se skutečně pekly do křupava. Zatím se mi nevedlo připravit všechny stejně a dopadalo to tedy tak, že pár jich bylo skvělých, pár měkkých a pár černých. Jednou jsem dokonce dělala řepné chipsy, zapomněla na ně a upekla si nefalšované řepné uhlí. :D

Přes všechny pokusy jse ale nakonec na svou troubu vyzrála a z mých batátových chipsů byla naprosto vedle i máma, která by mi je všechny nejraději snědla.
Mou cestou k úspěchu nakonec bylo vymazat plech (používám kokosový olej, ale lze samozřejmě použít kterýkoli jiný) a brambory, mrkev nebo jinou zeleninu nakrájím na co nejtenší plátky. Použiju koření podle chuti a šup s tím do trouby přibližně na 120 - 150 stupňů, zhruba na 40 min. Nejprve jsem zkoušela připravit je rychleji, tedy za necelých 20 min. a 180 - 200 stupňů, ale musela jsem se v nich chodit pořád vrtat, aby se nespálily. Na nižší teplotu a delší dobu je nemusím neustále hlídat a samy se upečou do skvělých křupavých lupínků. Ale jak už jsem zmiňovala na začátku, každá trouba je holt jiná a může zabrat pár pokusů, než té vaší přijdete na kloub.

Tak co? Už máte chuť na domácí chipsy? Dá to sice víc práce a zabere déle času, než skočit do obchodu a vybrat si tam sáček už hotových, ale chuťově vám to všechno vynahradí.
 


Komentáře

1 Lucka | E-mail | Web | 1. března 2016 v 11:34 | Reagovat

No vypadají opravdu dobře, náš taťka taky občas dělá a je to mňamka, vždy se po nich zapráší. :-) Každopádně od těch kupovaných mě ani tak neodrazuje chuť, jako spíš to, že ten velký a nafouknutý pytlík je nakonec poloprázdný, takže mě přejde chuť už po otevření. :-D

2 Adelaine | Web | 1. března 2016 v 12:54 | Reagovat

No hele ale tak skvěle jako ty Pringles určitě nechutnají :D Ale obdivuji tě za tu tvou kreativitu, jsi tak hrozně zdravý člověk, je to fascinující. Kéž bych měla takovou vůli a sílu žít jako ty! :D Určitě to ale zkusím, až budu doma, ačkoliv já je určitě spálím, znám se.

3 hedd | Web | 1. března 2016 v 12:58 | Reagovat

Vypadají parádně!! :-)  Já si zas dělám domácí hranolky - zkrátka osmažené brambory ve tvaru hranolků. A to je taky mňamka! :D

4 Standa | Web | 1. března 2016 v 13:06 | Reagovat

Vypadá to super.

5 Hanyuu | Web | 1. března 2016 v 13:40 | Reagovat

[1]: Nejhorší na tom asi je, že i když použiju hromadu zeleniny, vždycky se to smrskne a je toho hrozně maličko.

[2]: Tak Pringles... to je jiná. :D Ale batáty jsou samy o sobě totálně boží věc a ty brambůrky z nich... Mohla bych se jimi užrat!! :D
Ale k tomu zdravému životu - hele, i já občas "prasím", ono je to čas od času fakt potřeba. :D

6 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 1. března 2016 v 14:19 | Reagovat

Tak proč ne, že, slyšela jsem, že je výborná i pečená kořeněná cizrna. :-)

7 Silwiniel | Web | 2. března 2016 v 17:40 | Reagovat

Mňam, to vypadá dobře! Možná to taky někdy zkusím. Snažím se teď jíst zdravěji, ale můj milý nosí domů brambůrky :D

8 Ailin | Web | 4. března 2016 v 17:03 | Reagovat

Naši mají chipsy strašně rádi, takže jim Tvůj recept rozhodně doporučím! :)

9 Minie | 4. března 2016 v 19:34 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama