Natto - Už nikdy víc

10. října 2016 v 20:25 | Hanyuu-hime |  Životní styl
Byla jsem nakupovat - v rychlosti, jak to mám ve zvyku. Do košíku jsem házela ověřené potraviny a dobroty a jen na chvíli se pozastavila, abych mrkla na složení toho, co jsem ještě neměla a nějak mne zaujalo.

Do oka mi padlo natto. Fermentovaná soja má své mnohé výhody, neplatí u ní to samé, co u jiných sojových výrobků, určitě tedy stojí za to, zařadit sojové fermentované výrobky do jídelníčku, chcete-li jíst zdravě.
Ovšem, zde jsem trochu přestřelila.

Zdroj: http://japan-culture.biz/


Natto je název fermentovaného sýra ze sójových bobů pomocí bakterií Bacillus subtilis. Díky fermentačnímu procesu dochází při jeho přípravě k rozkladu bílkovin sóji, a proto je mnohem snadněji stravitelné než samotné sójové boby. Natto je výborný zdroj bílkovin, obsahuje nattokinasu (enzym omezující srážení krve) a zdraví prospěšná probiotika. Tou nejdůležitější živinou sýru natto je však vitamín K2 (menaquinones), který se v potravinách vyskytuje jen velmi omezeně.
Zdroj: http://www.margit.cz/encyklopedie/natto/

Kdybych měla při prvním pohledu určit, co to je, sýr by mě nenapadl. Nepomyslela bych na něj ani při druhém, třetím ani desátém pohledu a po ochutnání také ne.
Sýr ve své pravé podobě mi vždycky způsoboval takovou odpornou pachuť v puse, kvůli které jsem ho nenáviděla. Možná bych ale radši to, než natto.

Jenže to jsem původně netušila, a tak jsem se jednou po příchodu z práce rozhodla udělat si porci k večeři a abych to sfoukla všechno najednou, tak rovnou i na další den k obědu.
Orestovala jsem si pórek... vlastně celou hromadu pórku (teď jsem ráda za to, žejsem té věci s výraznou chutí použila tolik, protože i to byla částečně moje malá záchrana) a vedle si dala vařit rýži.
K pórku přidala mrkev a s chutí šla přidat natto.
Rozdělala jsem kelímek a jala se jeho obsah přidávat k zelenině. Bylo to takový jaksi slizký. Jak slimák zpracovaný na kuličky. Pak mě dost překvapilo, proč moje večere smrdí, jak něčí nohy.
To už jsem zuřivě na pánev sypala všechno, co bylo po ruce, pepř, sůl, kmín, chilli, římský kmín, papriku.... kečup! Za doprovodu zvuku připravovaného jídla na pánvi jsem měla chuť s bláznivým jekem naházet do směsi vše, co mi zrovna přijde pod ruku.
Naštěstí se mi povedlo použít tolik koření, bylinek a ingrediencí vůbec, že přešel i ten smrad z nohou dělníka, který dělal celý letní den na stavbě.

Ve výsledku se to vlastně dalo i jíst, aniž bych měla pocit, že jím ty slimáky na kuličky, které někdo zabalil do pořádně uleželých fuseklí... Ovšem, že bych měla vysloveně radost z toho, že to samé jídlo mám i na další den do práce, to se skutečně říct nedá.
 


Komentáře

1 Karol Dee | Web | 10. října 2016 v 20:59 | Reagovat

A já myslela, že to jsou oříšky v medu :D Natto neznám, ze začátku jsem si říkala, že to zní dobře, ale asi se bez těch slimáků s příchutí ponožek obejdu. :D

2 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 10. října 2016 v 21:18 | Reagovat

Aaaaa, jsi první člověk, co znám, co tenhle kentus zkoušel. :'D Myslím, že s radostí zůstanu u svých sýrů. :D

3 Petra | Web | 11. října 2016 v 11:05 | Reagovat

Tak tohle neznám a myslím, že jsem o nic nepčišla...

4 Lucille Daryl | Web | 11. října 2016 v 20:00 | Reagovat

Tak to chci. :-D

5 Majklice†Světice | Web | 12. října 2016 v 22:27 | Reagovat

Kde jsi ho koupila? Vždycky jsem ho chtěla vyzkoušet, ale známý mě varoval, že mi to asi nebude chutnat a že to smrdí jako chcíplá krysa :D

6 Hanyuu | Web | 13. října 2016 v 18:21 | Reagovat

[5]: Mají ho v obchodě se zdravou výživou v Pardubicích. Stálo to asi 25Kč, ale fakt není o co stát. Chcíplá krysa, co takhle smrdí, už musí být pěkně uleželá. :D

[4]: Nechceš. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Wolf silhouette: cDesigned%20by%20Freepik">redit