Klikni →ZDE← a podívej se na mé další blogy.

Nejnovější články:




Jarní nálož zdraví

17. dubna 2017 v 14:06 | Hanyuu-hime |  Životní styl
Kopřivy jsou snad nejdostupnější zdraví prospěšné byliny, které se ale řada lidí naučila přehlížet.



Je jaro, všechno se zelená, je nejlepší doba začít něco dělat pro své zdraví!
Nemusíte kvůli tomu ani lézt kdovíkde a pořádat honby za zázračnými léčivkami. Stačí totiž natrhat si kopřivy, které najdete úplně všude.

Pozitivní vliv na vaše zdraví jednoznačně mají. Posilují například imunitu, odvádí přebytečnou vodu z těla a čistí ledviny, ulevují kloubům a jsou velmi přínosné pro pleť. Snižují tlak a dopomáhají zbavit se pocitu těžkých nohou.

V dřívějších dobách jsem si kopřivy sušila na čaj nebo si z nich dělala zábal na vlasy, obojí mne ale po čase přešlo, jelikož čaj z kopřiv mi úplně chuťově nelahodil. Navíc je dobré v pití dělat pauzy (nemělo by se jej pít déle než dva týdny v kuse), po které pro mě bylo stále více těžké se k pití zase vrátit. Postupně jsem si zkrátka chuť kopřivového čaje poněkud zprotivila.
U vlasové kúry mi zase přišlo, že není úplně vhodná na světlé vlasy, proto jsem v ní nadále nepokračovala.

Kopřivy ale lze i jíst třeba připravené na stejný způsob jako špenát. V tradiční nádivce se také objevovaly velmi hojně. Chuťově mi ale v jídle taky moc nechutnaly. Asi to bude znít zvláštním způsobem, ale vadila mi ta jejich struktura, trochu jak nějaký šmirgl salát.

Čemu jsem ale totálně propadla, je džus z čerstvých kopřiv a jablek. Připravuji ho v odšťavňovači, zkoušela jsem už i smoothiemaker, ale jak tam jsou ty kopřivy celé, není to ono. Mám ráda, když je to fakt džus, nikoli míchanice hustší konzistence. Dalo by se tomu jistě předejít rozředěním, ale už by to nebyla ta čistá šťáva, která mi tolik chutná.
Zelená je po kopřivách, sladká od jablek, osvěžující, zkrátka skvělá!

Kdybych jen neměla ten ukrutný odšťavňovač rozložitelný na stopadesát tisíc kusů, které pak následně zaplní celý dřez a který odepsal jako předpotopní už Horst Fuchs za dob mého dětství, kdy před pohádkami vždycky běžel teleshopping, pila bych to i mnohem častěji. Jenže údržba toho monstra mi to nadšení vždycky úspěšně pokazí. Ale abych koupila nový, do toho se pořád nemám.

No nic, ať už máte doma jakékoli vybavení, doporučuji vám to zkusit a ochutnat, protože je to opravdu výborné.
 


Komentáře

1 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 17. dubna 2017 v 16:10 | Reagovat

Šmirgl salát. :D

Co vím, tak babi je do nádivky dává. Snad jenom u silnice bych je fakt netrhala.

2 Hanyuu | Web | 17. dubna 2017 v 18:12 | Reagovat

[1]: Tak to beru jako samozřejmost, že nikdo si nic u silnice trhat nebude. :D

3 Barb | Web | 19. dubna 2017 v 17:31 | Reagovat

Mohla bych prosím poprosit o tip na odšťavňovač? :D Já mám jen smoothiemaker, takže alespoň si dělám různé jarní varianty takto.. ale džus bych si doma udělal moc ráda :-)

4 Hanyuu | Web | 19. dubna 2017 v 19:54 | Reagovat

[3]: Tip ti asi dát nemůžu. Sama mám odšťavňovač dost pravěkej a po novém jsem se ještě nijak aktivně dívat nezačala, tak v nich přehled nemám.

5 Nany | 19. dubna 2017 v 20:18 | Reagovat

No... můj dotaz asi bude znít trochu debilně, ale ty kopřivy se opravdu dají bez problému jíst takto syrové? Když si představím ty jejich bodavé "chloupky", zrovna se mi nechce je mít v krku. :-D

6 Hanyuu | Web | 19. dubna 2017 v 20:36 | Reagovat

[5]: Když narušíš jejich strukturu, už nepálí. :D Ale jako salát je za syrova nechroupej. :D

7 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 19. dubna 2017 v 20:50 | Reagovat

[5]: Pokud je mi známo, tak se musí spařit. ;-)

8 Hanyuu | Web | 19. dubna 2017 v 20:57 | Reagovat

[7]: Když jsou celý, tak jasně, že ano. Ale když je strčíš do odšťavňovače nebo smoothiemakeru, nezničíš tolik vitaminů, jako když je spaříš a přesto narušíš jejich strukturu natolik, že nepálí. Vždyť to piju už kolikátým rokem. Nejsem blázen. :D

9 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 19. dubna 2017 v 21:04 | Reagovat

[8]: Myslela jsem třeba na ten špenát. :D

10 Nany | 19. dubna 2017 v 23:54 | Reagovat

[6]: Jasně, tušila jsem, že ten mechanismus bude podobný, díky. Jen jsem se radši chtěla ujistit od někoho, kdo to otestoval na vlastní kůži. :-D No, přidávám k pampeliškám a v brzké době se vypravuju na sběr :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama