Kávování s De'Longhi

11. února 2018 v 10:56 | Atheira |  Na nějaké určité téma
Má obliba v kávě započala už před dávnou dobou, už tu o tom bylo psáno, vysvětlováno i rozebíráno. Začala jsem jako naprostá většina lidí, na instantní porcované kávvě 3v1 a postupně proplula až ke břehům kvalitní zrnkové kávy, změnila způsob přípravy, mnoho se naučila, mnoho se učím.
Instantním a rozpustným kávám ale nadobro odzvonilo.


Dalo by se říct, že pořádnou kávu bez nějakého stroje neuděláte. Z french pressu máte takový zvláštní výluh z ponožek, moka konvička zdá se lepší, přesto ne na každodenní použití... Na pořádné espresso, navíc, když si ještě k tomu libujete v kávových nápojích s našlehaným mlékem, je nutné vlastnit mašinu.

Běžný uživatel úplně nepotřebuje, nejspíš ani nedovede řádně docenit a využít, kávovary za desestitisíce, které přijdou vhod baristům, proto i tento článek bude obsahovat mé osobní hodnocení dvou kávovarů značky De'Longhi v cenové kategorii do pěti tisíc, což je nejspíš taková ta únosná hranice, kterou je obyčejný kafař s průměrným příjmem ochoten za kávovar do domácnosti zaplatit.

Mým prvním pomocníkem se stal De'Longhi EC 9,1, v době koupě mě zaujal především samostatným zásobníkem na mléko pro tvorbu kapučína, který se pak jako první stal největším neštěstím na celém přístoji.
Téměř každého nejspíš ihned napadne, že tento celoplastový kávovar patří mezi tu nejnižší třídu, jak svou cenou, která se pohybuje kolem dvou tisíc, tak i funkcemi, které je schopen nabídnout.
Přesto se velmi rád pyšní "bezpečnostním uzávěrem, přepínačem aroma a automatickým zásobníkem na mléko".

Z počátku jsem s ním byla vcelku spokojená. Kávu udělal dobrou, byť espresso z něj bylo rozhodně vzdálené tomu, co si dáte v kavárně, capuccino nebo latté ale zvládl docela obstojně.
Už při prvním použití mě ale zarazilo ohromné množství páry, které je schopen vyprodukovat. Často ji vypouští právě i prostřednictvím bezpečnostního uzávěru. Při dělání espressa si taky umí řádně zasyčet, až by se jeden bál, že se chystá vybouchnout.

Šlehání mléka byla taková sázka do loterie. Bylo totiž velmi jednoduché pěnu přešlehat, jindy ji naopak bylo málo a přístroji se nechtělo spolupracovat dál. Celková obsluha byla časově náročnější, protože nádobu na mléko bylo potřeba po každém použití hnedka vymývat, o trubičce, která přivádí pěnu do hrnečku, nemluvě. Životnost této trubičky navíc není zrovna obdivuhodná. Velmi záhy se na ní začalo projevovat opotřebení. Jako první se ulomila pacička, kterou se dala zacvaknout do zásobníku, aby držela a nevyskakovala. Ne dlouho nato se ve spárech začaly objevovat dírky, kterými pára unikala a mléčná pěna se tedy netvořila tak bohatá jako dříve. Jednalo se o známky opotřebení, nikoli špatného zacházení.

Můj dojem po delších zkušenostech s tímto kávovarem je asi takový, že se jedná spíš o plastovou hračku, nikoli skutečně plnohodnotný stroj schopný uvařit kvalitní kávu. Nevhodný na každodenní používání. Viděla bych ho spíš jako takového pomocníka do domácnosti, kde se nepije káva každý den a spíše je vyžadována, pokud čas od času dorazí návštěva. Pak bude jistě doceněna funkce našlehání mléka a odpuštěno i to, že espresso ani náznakem nenavštívila tak lahodně vypadající a u tohoto typu kávy proslulá crema.

Jelikož mě už úplně nebavilo, že by to kafe mohlo být lepší, ale prostě není, především to jalové espresso mě velmi mrzelo, došlo na druhého, o něco lepšího pomocníka. Tentokrát De'Longhi ECZ 351 ze série Scultura, která vyniká zajímavým designovým provedením. Sehnat se dá kolem čtyř tisíc.

Ačkoli mě ze začátku trochu potrápil, nakonec se dostavila velká spokojenost. Vyhovuje mým požadavkům a nárokům, dobře se obsluhuje a přípava kávy není zdlouhavá ani náročná, stejně jako následné mytí kávovaru, případně jeho částí. Zmiňovaná crema už není jen zbožným přáním, záleží už jen na tom, jak si sami namelete kafe a jak ho do držáku napresujete. Špatně namletá káva nebo málo napresovaná v držáku = žádná nebo mizerná pěna, ale to už nutně není o kávovaru, jako tomu bylo v předchozím případě. Tam by to zvládl leda kouzelník.

Další výhodou je, že tento přístroj se nemá tendenci chovat jako parní lokomotiva, tudíž páru skutečně vypouští jen tudy, kudy má a pouze tehdy, kdy to po něm chcete. Tedy v případě, že máte zadanou tvorbu páry pro šlehání mléka.

Než mi dorazil domů, pročítala jsem si ještě recenze, které byly k mání. Velmi jsem se pobavila nad nekončícím lamentováním, že pod držák se nevejde velký hrnek, pouze šálek! Jaký skandál. Dělat si espresso do šálku. To svět neviděl! :D
Pravda, bezproblémů tam skutečně umístíte jen standardní velikost šálku, nicméně v případě, že byste si opravdu chtěli udělat nějaký pořádný kotel, ani to není úplně nemožné. Odkapávač se totiž dá jednoduše vysunout a umístit pak lze skutečně i klasický hrnek. (Neumím si ale úplně představit, co vznikne za odvar z podrážky, necháte-li si přes tu jednu umístěnou dávku kafe překapat takové množství do hrnku) Větší espresso - Americano - se dolévá horkou vodou, nenechává se protékat filtrem s kávou.

Kávovar tak, jak je sestaven, tedy vyhovuje přípravě jakékoli kávy, není nutno cpát tam hrnky o objemu čtvrt litru, tak se káva zkrátka nedělá. Jestliže si tedy uvědomíme, že základem pro ostatní kávové nápoje je espresso, jehož přípravy je přístroj schopný, můžeme si dopřát, co jen budeme chtít.
Velmi mě totiž také pobavilo rozhořčení jednoho z uživatelů, že se tam nedá nacpat sklenice na latté. Ona tam totiž nemá vůbec co dělat!

Sečteno a podtrženo, druhý kávovar mému domácímu kávování naprosto vyhovuje a jsem ráda, že ho mohu mít doma. Z kávy mám najednou zase o to větší požitek, mohu si dovolit více experimentovat a zkoušet si nápoje, které bych s tím předchozím dělat nemohla. Při volbě dobré kávy, správně namleté a dobře našlehané mikropěny se mi tak daří vytvořit si mé oblíbené flat white či caffé latte chuťově totožné s tím, co si objednávám v běžných kavárnách. Z krásně vypadajícího espressa mám potom požitek jak pro oko, tak i pro chuť, jelikož je rozhodně bohatější.

Můj článek je ovšem určen podobně založeným domácím milovníkům kávy, profesionální barista by samozřejmě měl zcela jiný názor než obyčejný laik, který já samozřejmě ctím a chápu ho. Pro moje potřeby ovšem tento přístroj stačí ve všech směrech!
 


Komentáře

1 may | 11. února 2018 v 11:29 | Reagovat

Díky, teď jsi ve mně probudila touhu po vlastním pákovém kávovaru! :D Zajímalo by mě jen, jak moc dobrá mléčná pěna vzejde z kávovarů do 5k. Coby někdejší občasná baristka bych děsně ráda potrénovala latte art! Na druhou stranu, pokud to není lepší než šlehač z IKEA za 30 Kč, touha mě rychle a snadno přejde... :D

2 Atheira | Web | 11. února 2018 v 11:40 | Reagovat

[1]: Ježíši kriste, ty to fakt porovnáváš s ručním šlehačem? :D  
Pěna, co mám na svým kafi, mi přijde téměř srovnatelná s tou, co má běžně kafe, které si objednávám s sebou v costě. Jako bez prdele. :D

3 may | 11. února 2018 v 11:56 | Reagovat

[2]: Samozřejmě nežiju v domnění, že ikeácká pěna bude dobrý nápad, ale už jsem viděla pěnu z některých domácích kávovarů, která mě slušně zarmoutila :D

4 Magicmax | E-mail | Web | 11. února 2018 v 12:23 | Reagovat

Já ten předchozí text o kávě nečetl, ale věřím, že je tento text zajímavý, že bude i ten předchozí! :)
Já si myslel, jak musíme být super rodina, když máme kávovar a ono jsou lidé, co mají kávovar za 10 tisíc. :D :D
"Při dělání espressa si taky umí řádně zasyčet, až by se jeden bál, že se chystá vybouchnout." To je dobrý! :D "JÉÉÉÉ! Co to je? Teoristický útok?" "Né, to je jen můj kávovar" :DD :D Vtipný. :) Můžeš to brát tak: "Můj kávovar by vyvraždil půlku severní ameriky pro dobrý kafe." :D Jen jednou se dívám na chorvatský video, kde žabák vyhrožuje, že vyborbanduje severní koreu a nechá to na mně takový následky. :DD
Je blbý, že ten kávovar dělal vždy různé množství pěny. :) Alespoň za to nemůžeš ty. :)
"Tam by to zvládl leda kouzelník." Volal tady někdo Magicmaxe? :D
Je hezké, že znáš recenze ostatních. :) Dělá to tvoji recenzi plnohodnotnější. :)
Je dobře, že narozdíl od zbytku národa víš do jakých nádob patří espresso. :D NÁRODE, NAŠ PRŮMĚR ZLEPŠUJE ATHEIRA! Jeden člověk z 13 miliónů není zrovna nějak moc. :D
Je hezké, že uznáváš, že profesionální barista by to porovnal líp. :) Tak a teď všichni, co tě navští vědí, že si u tebe stojí zato dát kafe. :) Hodně chutných káv přeje Magicmax. :) :-)

5 Atheira | Web | 11. února 2018 v 12:28 | Reagovat

[3]: Já moc velké srovnání s domácími kávovary nemám, jen tyhle dva a ten druhý mi prostě opravdu vyhovuje, jinak jsem zvyklá na kafe z běžných řetězců (costa, crosscafe, apod.), hodně záleží na tom, kdo tam to kafe dělá. Někteří si s tím poradí líp, jiní hůř, ale pokud jde o tu mléčnou pěnu, tak opravdu naprostá většina toho, co tu s tím doma zvládnu, je srovnatelná.
Rovnat se samozřejmě nemůže se skutečnými profíky, co mají po ruce nejen prvotřídní přístroje, ale ještě lepší kafe a hromadu zkušeností. S těma komerčníma a běžně dostupnýma se ale srovnávat prostě dá. Jen s tím rozdílem, že tě lattéčko nevyjde na stovku. :D
U prvního přístroje mě štvalo to, že se tam blbě korigovala míra toho našlehání, takže ve výsledku to udělalo třeba větší bublinky, nestabilní pěnu, která rychle padala.

6 Magicmax | E-mail | Web | 11. února 2018 v 12:28 | Reagovat

[3]: To já se v tom vůbec nevyznám. :D :D

7 Atheira | Web | 11. února 2018 v 12:30 | Reagovat

[4]: Český národ pije rozpustný a instantní kafe, všechno, co je ze zrnkový kávy, je turek. Tady už nepomůže nic. :D

8 Eliss | Web | 11. února 2018 v 13:03 | Reagovat

U nás ve škole jsem se učila s velkým pákovým kávovarem a kolikrát jsem z něj měla docela hrůzu :-D

9 Magicmax | E-mail | Web | 11. února 2018 v 13:26 | Reagovat

[7]: :D :D :D :D Máš recht. :D :D

10 klavesnicetuka | Web | 11. února 2018 v 14:54 | Reagovat

dobrá recenze:-) inspirace na dárek pro mé rodiče, ti si na dobrou kávu potrpí:-)

11 Martin | Web | 11. února 2018 v 15:19 | Reagovat

O koupi kávovaru už nějakou dobu uvažuju, jelikož po nějaké době člověka omrzí nejen instantní káva, ale i Starbucks :D Zkoušel jsem klasické nasazení papírového filtru na hrnek, nasypal jsem mletou kávu a pomalu přelíval... výsledek se samozřejmě lišil podle značky kávy, někdy bylo nemožné to prolít hrdlem :D Jindy ale byla chuť kupodivu dosti dobrá :D Každopádně děkuju za inspiraci pro model kávovaru, ta druhá varianta se pro mě nejspíš skvěle hodí... a spolubydlící určitě taky ocení :D

12 Lucirä | Web | 11. února 2018 v 17:23 | Reagovat

...a můžu mu teda říkat Tome, po Tomovi DeLonge z Blink-182? 8-)

13 Silwiniel | Web | 11. února 2018 v 17:31 | Reagovat

Dlouhou dobu mi kafe vůbec nechutnalo, teď piju většinou rozpustné. Pamatuju si, jak mi kamarádka u sebe doma nabízela kávu z nějakého přístroje, všichni si libovali, jaká je to dobrota, ale na mě to bylo tak hořké, že jsem to vůbec nedokázala pít. Ale teď nedávno mi jiná kamarádka připravila kafe, které bylo moc dobré a skoro vůbec hořké. Asi fakt záleží na přípravě, možná se jednou po nějakém přístroji s manželem poohlédneme třeba k Vánocům.

14 Keiji | Web | 13. února 2018 v 19:05 | Reagovat

...a já pořád piju ten rozpustný odpad. :( :D I když jen o víkendech, přes týden si dávám mletou kávu zelenou, má žáha měla na 'jiné kafe' vlastní názor... :D
A hrozně se mi líbí to ptačí prostírání... nebo co to je. :D

15 Atheira | Web | 13. února 2018 v 19:31 | Reagovat

[14]: Fuj! To jako proti rozpustnýmu žáha neprotestuje? Se divím. :D Jo, zelená káva... To piješ kávovinu nebo opravdu zelená nepražená zrna? To první se totiž ještě jako docela dá. To druhý chutná jak odvar z hrachu. :D

16 Atheira | Web | 13. února 2018 v 19:31 | Reagovat

[14]: Jo a ta ptačí věc je utěrka. :-D

17 Mrs.Faraday | Web | 15. února 2018 v 18:42 | Reagovat

Páni, z nostalgie jsem si vyklikala nějaké staré adresy blogů, které mi utkvěly v hlavě, protože už je to skoro 10 let, a nestačila jsem se divit, že tento blog je stále aktivní a na úplně jiné úrovni, než z dob seriálu "Ty kanče", co ste dělaly se sestrou :-D  :-D

18 Atheira | 16. února 2018 v 8:20 | Reagovat

[17]: Jé, tebe si pamatuju! :D A koukám, že i tvůj blog je stále mezi živými.

19 Keiji | Web | 22. února 2018 v 7:16 | Reagovat

[15]: Právě že proti té rozpustné protestuje, proto si ji dávám výjimečně někdy o víkendu, neb mi chutná. :D
Kávovinu, taky kvůli ceně a spotřebě.. docela jsem si na ni zvykla, ty jiné byly opravdu hrachová voda. Ale já mám hrášek ráda... :D

20 Natt | Web | 26. února 2018 v 9:59 | Reagovat

Skvělý článek! :-D Kávu miluji, ale bohužel mi zatím není dopřáno té možnosti pořídit si takovou parádní mašinu na to výtečné kafe! Nicméně až tu možnost mít budu tak alespoň vím, do jakého macka zainvestovat!
A tím výluhem z ponožek si mě dostala :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Doporučuji: