Filmové recenze

Hororové kraťasy (1)

22. června 2015 v 13:29 | Hanyuu-hime
Někdy dovedou být zajímavější a údernější, než obyčejný hororový snímek, roztahaný do dvou hodin. Někdy ale taky ne, záleží to kus od kusu.
Na hororové krátkometrážní filmy občas koukám. Hlavně tedy proto, že nezaberou moc času a když potřebuju nějak vyplnit chvilku, než třeba někam půjdu, která je například na čtení moc krátká a normální film bych taky nestihla, kouknu právě na nějaký kraťas.

Řekla jsem si, že je docela dobrý nápad, vždycky jich pár pobrat a dát do článku i s mým krátkým názorem. Třeba se tu někomu něco z toho také zalíbí.

Night Night Nancy


Když spíte, nevíte, co se děje. Tento fakt mě znepokojuje a možná i z toho důvodu jsem jeden z těch spáčů, kteří vyskočí i na šustnutí a mít po ruce mačetu, už s ní máchám hlava nehlava. Myšlenka na horor, kde by se někdo probudil a následně našel ve foťáku či mobilu své spící fotky, mi už hlavou probleskla často. A přesně takto to tu je. Hlavní aktérka se probouzí, píše si s přítelem a nachází fotky sebe, jak spí v posteli. Dále už pak kratičký snímek působí až moc jasně - psychopat, ještě k tomu maskovaný. Nic ale není tak, jak se zdá a i v necelých pěti minutách jde vyvést diváka z omylu.

Mě to celé ale nijak zvlášť nezaujalo a přišlo mi dost nezajímavé a i tak otřepané.

Ghoul

20. března 2015 v 8:29 | Hanyuu-hime
Češi točili found footage, kde hojně figuruje jméno Andrej Čikatilo, zvrácená lidská zrůda, která má vyjma sexuálního obtěžování na svědomí i kanibalismus. Jak ale dopadl tento snímek, který se jako jeden z mála vysílá i v USA? Stojí za něco nebo je to opět jenom ostuda pro českou kinematografii?

V první řadě není vůbec třeba Ghoula nazývat temným thrillerem. Jedná se totiž o čistokrevný horor. (Ne sice nejděsivější, protože naší hororové scéně samozřejmě kralují Babovřesky, ale rozhodně má vše, co by měl mít.)
Námět, ač může na někoho působit jedinečně, nic nového nenabízí. Vedle znepokojujícího námětu kdysi skutečně existující nemilosrdné postavy je tu již klasicky skupinka filmařů vydávající se na Ukrajinu, aby natočila dokument o hladomoru a kanibalismu ve 30. letech 20. století. K tomuto účelu se mají sejít s Borisem, který sám pojídal lidi, a plánují udělat s ním rozhovor.

Hned na samotném začátku se ale objevují první komplikace a vše nejde tak, jak si skupina mladých lidí naplánovala. Všichni končí uvězněni na odlehlém místě, kde jim není pomoci a jsou odkázáni vlastnímu osudu.

The Possesion of Michael King

21. ledna 2015 v 12:45 | Hanyuu-hime
Všude se to hemží démony... Posedávají malé holčičky i dospívající slečny. Od léta 2014, které přineslo Deliver Us from Evil, už i chlapy. A momentálně na to doplatil chudák Míša Králů, který už tak měl nepříjemností až nad hlavu. Důležité ale je, že si za to, nečekaně, může úplně, ale úplně sám.

Příběh Michaela a toho, jak krásně si dláždí cestičku k posednutí, začíná smrtí jeho ženy. On sám je nevěřící, ale jeho manželka pravidelně navštěvovala kartářku (nebo něco podobného ražení), od které si nechávala radit téměř ve všem a vždy její radu uposlechla.
Problém však vznikne tehdy, kdy se do toho zamotá autonehoda, která způsobí její smrt. Michael toto celé dává za vinu právě kartářce, jelikož předpokládá, že kdyby nejednala podle jejích rad, vůbec by se nehoda nestala.
Od této chvíle se rozhodne natočit dokument, který popírá existenci jak Boha, tak Ďábla. Ať už se mu hlavou honilo cokoli, když začínal tuto obrovskou zábavu, rozhodl se při svém popírání existence vyšších mocí soustředit hlavně na rituály černé magie, vzývání démonů a podobné praktiky.
Není se pak čemu divit, že mu to pořádně přeroste přes hlavu.

Kristy

15. ledna 2015 v 11:39 | Hanyuu-hime
Zatímco si dneska dáme jednu naháněčku s partičkou značně zmagořelých jedinců, v hodnotící frontě mi čekají ještě asi čtyři nenapsané články, do kterých se mi moc nechce - pokud bych se vykašlala na všechno ostatní a vzala jen filmy natočené 2014. Uvidím, jak to s nimi nakonec bude a jestli nezůstanou zapomenuty kdesi mezi plány. I to se stává.

Momentálně tady ale mám jednu studentku, která se shodou okolností vůbec nejmenuje Kristy, jak by se dalo předpokládat, nýbrž Justine. Ta žije vcelku pohodový život. Pilně studuje, má možnost si přivydělat, je milá, přátelská, má přítele. Zkrátka taková ta holka, co nikomu nedělá problémy a nikdo je nedělá jí. Jenže co když někomu leží v žaludku to, že je taková, jaká je? Ne jen Justine, ale společně s ní i všechny podobně žijící dívky?
A co když je takových lidí víc, ještě k tomu nábožensky zfanatizovaných? To máte potom holt smůlu, že jste hodná holka a chcete si žít v pohodě a bez problémů.

Extraterrestrial

5. ledna 2015 v 12:02 | Hanyuu-hime
Doháním resty z loňského roku, kdy jsem nestihla napsat hodnocení hned několika hororových filmů. Vidím to tedy na ještě dost dlouhou dobu, kdo ví, jestli se mi bude chtít o všech psát. Momentálně tu ale mám kanadský ufo snímek s neoficiálním názvem The Visitors, kde nejde o nic jiného, než o únosy a následné šílenépokusy na lidech.

Není nutno to dlouho protahovat. Kdo by od takového námětu čekal pětihvězdičkový film? Nejspíš nikdo. Přesto stále je možné vytvořit snímek alespoň průměrné kvality, který v dlouhé chvíli sice nenadchne, ale ani neurazí, protože se na něm dá najít i pár světlých chvil.
Tady se ale o ničem takovém mluvit nedá. Všechno je tu špatně, ba ne, hůř neš špatně, protože je to skutečně neuvěřitelná blbost, ze které si nakonec budete pamatovat jen to, že to bylo nutné, zdlouhavé, hloupé a na konec budete doopravdy zírat, protože něco takového se jen tak nevidí. Ne však v pozitivním smyslu slova, ba právě naopak.

Příběh se zaměřuje na partu přátel, která společně vyrazí na chatu. V této oblasti před pár dny zmizela žena a dosud byla nalezena jen její peněženka s doklady. Po prvním dni, který skupinka přátel stráví na chatě se ale začnou dít i další podivné věci. Z nebe padá podivný předmět. Když se odváží jít blíž, zjistí, že od spadlého tělesa vedou stopy, které jistě nepatří ničemu z planety Země.

Exists

16. prosince 2014 v 20:30 | Hanyuu-hime
Je libo Bigfoot?

Vlastně si dovedu představit momentální výraz většiny z vás... Takový ten, při kterém se vám v hlavě honí, proč někoho napadá točit horor o yettim a jestli to má vůbec smysl a očekávání, že to stejně zase bude nesmysl, protože tomu nahrává už jen fakt, že Exists je found footage.

Říkám to zas a znovu, FF je samostatný hororový subžánr. Kdysi jím možná tak úplně nebyl, avšak v poslední době se k němu už jinak přistupovat nedá. A stejně jako všichni nezbožňujeme muzikály, nemůže nám do jednoho sednout ani záznam z ruční kamery. Při hodnocení tedy není možné porovnávat společně horory z jiných subžánrů, stejně jako si u muzikálu nelze stěžovat, že se tam moc zpívá. Víme dopředu, co od toho čekat, výsledkem hodnocení by proto rozhodně nemělo být stěžování na roztřesenou kameru, ale to je asi jen čistě můj pohled na věc, který mám očividně jen jediná.

Jessabelle

14. prosince 2014 v 21:20 | Hanyuu-hime
Horor, který je v kinech, ale nejspíš by tam být neměl...

Málokdy začínám články o filmech tímto způsobem, tady se ale nemohu zbavit dojmu, že to jinak nejde. Jessabelle totiž zkrátka nemá v kinech, dle mého názoru, vůbec co dělat. Je to horor jako všechny ty, co vám dají do televize, protože pustit to do kin by byla ostuda. Je to přesně ten typ hororu, který si v té televizi zapnete večer, kdy nevíte roupama co dělat, a tak se chcete zase jednou pobavit nad pitomou zápletkou, která už tu byla tisíckrát a jednou k tomu.

Ale vezměme to hezky popořádku. To nám takhle jednou z produkce slavného Insidious, The Purge nebo Paranormal Activity vznikl nový horor, do kterého fanoušci vkládali určité naděje. Podle traileru to nevypadalo zrovna zle, i když mi bylo ihned jasné, že žádná dokonalost se jistě konat nebude.
Zápletka byla jasná. V hlavní roli dostaneme ženu, Jessabelle, která tragicky přišla o svého snoubence a skončila na vozíku. Najednou nikoho nemá, a tak musí o pomoc požádat otce, se kterým, podle všeho, nemá zrovna vřelý vztah. Ten pro ni však přijede a nechá ji bydlet u sebe. Jak už to tak v hororech bývá, Jessabelle se nám rozhodně nestěhuje do malého bytečku ani útulné novostavby. Dům v Louisianě, kde dříve bydleli oba její rodiče, je už pěkně starý a o duchařinu si přímo říká. Není tedy žádným překvapením, že jen co Jessabelle překročí práh domu, začnou se dít divné věci. To vše jen podtrhnou kazety od matky, které hlavní hrdinka najde a následně i pustí. Je na nich nahrán vzkaz pro její dceru a místy zní skutečně děsivě...

Babadook

10. prosince 2014 v 9:55 | Hanyuu-hime
Jedna dětská knížka, kterou byste dítěti určitě nečetli...

Babadook byl jednoznačně tím hororem, na který jsem se v letošním roce těšila nejvíc. Poutavý trailer mi dal naději, že bychom se nakonec opravdu mohli dočkat alespoň trochu ucházejícího hororu z nadpřirozené sféry.
Děti jsou se svými monstry často obrovští strašáci dospělých, ačkoli to málokdo skutečně přizná. Děcka vidí věci, co jiní ne, nebo na to možná už zapomněli a s jejich bezmeznou fantazií jsou schopna si kdeco vymyslet. Horor těžící z tohoto tématu mě tedy víc než jen nalákal, nemohla jsem se ho dočkat.

A jak to nakonec dopadlo?

At the Devil's Door

27. srpna 2014 v 14:06 | Hanyuu-hime
Ďábel je v hororovém žánru najednou úplně všude. Pravděpodobně by si rád zkusil, jaké to je, žít si jako mladá slečna, proto také tolik posedlých dívek. Jenže chudák asi vůbec neví, jak na to, jelikož děvčata se potom kroutí a žerou zdi, což rozhodně není běžná rutina obyčejné dospívající dívky. A tak to ďáblík zkouší dál a dál a vzniká jeden film za druhým, přičemž většina se od sebe ničím zásadním neliší.
Letos tu máme At the Devil's Door, nikoli jako jediný horor s tématikou, kde vystupuje ďábel a posednutí, je to jen další z řady podobně laděných z produkce tohoto roku, i tak ale není úplně stejný, jako ostatní. Naštěstí si odpustil exorcisty, kteří jsou ve filmech přirozeně přemnoženi stejně jako jejich rohatý nepřítel a pak také celkově tématiku vymítání.

V hlavních rolích se nám představí dvě sestry. Jednou z nich je Leigh, realitní makléřka, která prodává dům, na kterém by na první pohled nebylo nic zvláštního, dokonce i jeho předchozí majitelé jsou úplně normální lidé. Jenže první pohled může být často dost zavádějící, zvlášťě jde-li o domy - a především ty, jenž figurují v hororech. V běžném životě můžete zjistit, že jinak dobře vypadající dům hrozí tím, že se brzy celý zhroutí pod útokem jakýchsi žravých roztočů nebo jiné nepěkné věci. Když se ale nějaký dům prodává v hororu, můžete si být jisti, že tam jistě straší nebo v něm půjde o život z jiných důvodů.
Druhou ze sester je Vera, která nemá nejprve s nastalou situací vůbec nic společného, ale jak už to tak bývá, mimo vzniklý ďábelský problém se nebude pohybovat dlouho.

Haunter

4. července 2014 v 0:59 | Hanyuu-hime
Něco mezi pohádkou, hororem a thrillerem.

Nejspíš to zní divně, když někdo o hororu tvrdí, že se jedná z části i trochu o pohádku. O to víc zvláštní to pak musí diváku připadat, když se dozví, že v ději figuruje i série vražd, která se stala už před lety. I tak se ale nedá jistá dávka pohádkovosti filmu odepřít, ačkoli se mi těžko vysvětluje, proč mi to tak připadá.

Děj se točí kolem mladé dívky, která je už po smrti. Bohužel o tom zatím nemá ani tušení, stejně tak ostatní členové její rodiny. Námětem tedy lehce připomíná The Others, jimž se ale v žádném případě Haunter nemůže rovnat. Čím totiž The Others diváka přišpendili k sedačce, to Haunter bídně postrádá. Přesto ale námět rozhodně není špatný, troufám si říct, že by mohl být hodně nadprůměrný, kdyby ale nebylo onoho nepovedeného zpracování, kterým film bohužel trpí.

Dle mého nedůležitého názoru navíc trpí ještě kvůli Abigail Breslin v hlavní roli, ale to je nejspíš už jen o osobních sympatiích k hercům. A ty já k této herečce rozhodně nechovám, tudíž to byl trochu boj, muset vydržet ten její obličej, který mě tak moc štve...
 
 

Reklama




Wolf silhouette: cDesigned%20by%20Freepik">redit